Scurt istoric

Istorie Octombrie 23, 2014

,,Pace celor care vin, odihnă celor care rămân, binecuvantare celor care pleacă.”

Construirea bisericii ,,Sf. Apostoli Petru şi Pavel”din Dumbrăviţa, com. Ruginoasa, jud. Iaşi a fost o necesitate pentru enoriaşii acestei comunităţi deoarece biserica veche, zidită din chirpici de pământ după cel de-al doilea război mondial, nu mai prezenta siguranţă şi devenise, în timp, neîncăpătoare. În urma demersurilor pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie aprobată la data de 09.VIII-1990 s-au demarat lucrările pentru ridicarea noii biserici parohiale  cu hramul ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Noul lăcaș este zidit din cărămidă, acoperit cu tablă din aluminiu,  pictura este realizată în tehnica fresco iar mobilierul din stejar sculptat. Un aspect care particularizează acest lăcaș este maniera în care s-a realizat catapeteasma în sensul că icoanele care o compun sunt realizate in trei tehnici: mozaic, vitralii şi pictură pe sticlă arsă.

Biserica ,,Sfintii Apostoli Petru şi Pavel” s-a ridicat la iniţiativa preotului paroh Pavel Pavel şi în timpul pastoraţiei lui.

La data de 28 august 2011 a fost săvârşită slujba de sfințire de către IPS.Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucuvinei-Iasi, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu pr. protopop de Pașcani, părintele Pavel Postolache.